AI – magi tillgängligt för alla! 

I november 2022 öppnades Chat GPT för allmän användning. Efter det har världen inte varit sig lik. På kort tid har Chat GPT blivit ett verktyg för allt från skolelever till företagets VD och inte minst för oss som jobbar med marknadsföring.
Om du leser dette og er norsk: Jeg gjør jobb i Norge også. 🙂

Vad är AI egentligen?

AI – artificiell intelligens är en typ mjukvara/datorprogram som till exempel kan finnas på webbplatser, i mobiltelefoner och appar. Det finns olika typer av AI-program som är bra på olika saker.
Till exempel har vi

  • ChatGPT (bra på att skapa text)
  • Midjourney (bra på att skapa bilder)
  • Revoicer (bra på att skapa röster) 
  • Runway (bra på att skapa video)
  • med många många flera

Om vi använder oss av ett eller flera av dessa, finns det nästan ingen begränsningar för vilken hjälp vi kan få. Svårt att skriva produkttexter? Vad med ett utkast till artikeln om hur de gamla filosoferna har påverkat historien? En illustrationsbild av Sokrates i färg?
AI got your back. 

 Inte allt som glimrar är guld

Chat GPT är bra på mycket, men är inte nödvändigtvis så bra på facts. Som alltid annars när det gäller information vi tar till oss från olika medier (eller grannen, för den delen) är källkritik viktigt.
Ofta kan det vara rätt uppenbart (nej, tidigare statsminister Gro Harlem Bruntland var INTE den första norska kvinnan på Mount Everest!), andra gånger mer subtilt.

Jag har till exempel fått länkar till forskningsresultat av Chat GPT som bara pekade ut i tomma internät – helt enkelt för att «forskningen» inte var på riktigt. Så ta inte allt Chat GPT påstår för god fisk, utan kolla upp att det faktiskt stämmer.

Med det sagt – Chat GPT är grym på att ge förslag på rubriker, produkttexter, artiklar, bröllopstal, manus, personligt brev för en jobbansökan – allt man kan tänka mig att behöva textlig hjälp med.

Står du fast med en text? Be Chat GPT att läsa igenom den med kundens/lärarens/chefens ögon och ge dig feedback på vad som kan förbättras. 

Text, bild, ljud och video – AI skapar!

Eller…? Skapar AI egentligen?
För at AI ska kunna göra något som helst måste den ha input, så kallade «prompts» (en prompt är en beställning eller instruktion som användaren ger till AI). Det vill säga att det är vi som människor med våra kreative sinnen som instruerar AI om vad vi vill ha, hur det ska se ut eller hur det ska låta, med vilka färger, vilka uttryck vi vill ha och så vidare. Ju mer detaljerat du kan berätta vad du vill ha, ju bättre resultat kommer du att få.

AI kan inte skapa utan input, utan det är ett verktyg som är lätt tillgängligt för de allra flesta. Och vi är bara i startgroparna…

Måste jag ta ett kurs i att «prompta» nu då?

Nej då, det är något av det bästa!
Kan du prata med någon, kommunicera – ja då kan du prompta också.
Be Chat GPT om vad du behöver och på sekunder får du förslag. Du kan i konversationen be den utveckla en eller flera saker i svaret, eller säga att det var inte riktigt så du hade tänkt, och be den ge nya förslag. Resultatet du får kan du möjligen använda rakt av, men sannolikt behöver du göra lite justeringar; lägga till, ta bort så att det blir perfekt – men FÖR ett verktyg för att komma över ångesten för det tomma arket!

Ett tips (och exempel på AI-hjälp som känns som magi)

Generative Fill i Photoshop gör att du kan utvidga en bild, till exempel en bakgrund. Säg att du har en bild av en man framför ett spannmålsfält. Bilden är i 16:9-format men du ska använda det i ett banner och skulle vilja ha mer spannmålsbakgrund på vänster sida av mannen för att det ska passa in i det långsmala banner-formatet. Inga problem – med funktionen Generative Fill lägger Photoshop till hur mycket spannmålsfält du vill – med tillhörande skogsbakgrund, kanske en liten sluttning och ett nerfallet trä. Som inte finns i verkligheten. Och det är nästan inte möjligt att se att det inte är äkta. Magi!

Vi är fortfarande helt i starten av vad AI kan göra för oss. Och så långt väljer jag att se allt det positiva och inte lägga för mycket i det när någon säger att AI kommer att ta över världen.

Månadens projekt

Just nu har jag snöat in mig lite på epoxyresin och har lagt (säkert för mycket) pengar på både formar och verktyg. Men det är ju såååå kul! Man kan göra alt från så kallade River tables (du vet, bord som ser ut till att ha en genomskinlig älv som flyter från den ena änden till den andra) till smycken, skålar och figurer.

Just nu är det smycken och nyckelringar jag jobbar med, och äntligen ser det ut till att jag får min UV-resin att härdas som den ska. Tanken är att sälja lite fina handgjorda produkter via mina butiker på nätet, men jag har fortfarande saker att lära innan kvalitén blir bra nog.

Men medans du väntar får du gärna hoppa in på bokstavskex.se för kläder och annat med knasiga texter och coola motiv, eller på mycreativegirlcave.etsy.com för fina design och kort med pridemotiver.

Om du däremot vill ha hjälp med videoredigering eller grafik rekommenderar jag ett besök på hemsidan budskaparnamedia.se eller på verene.com/portfolio/ for å kolla vad jag gjort tidigare.

PS! En utmaning till dig: Ge någon en komplimang, gärna en du inte känner. Det är inte så svårt och kostar inget, men kan betyda oändligt mycket för den som får det.

Ett «Wow, vilken cool hårfärg» räcker länge. <3

PPS! Tack för inspirationen till det här nyhetsbrevet &Friends i Göteborg och min grymma kollega Kenneth Wilson som tog mig med på &Friends superinspirerande föredrag för Minälv!

PPPS! Hvorfor er denne teksten på svensk?? Det er fordi Budskaparna holder til i Sverige og har sitt daglige virke der. Men jeg tror de aller fleste nordmenn forstår svensk ganske bra, så jeg tok sjansen på at du gjorde det også. Håper det er greit! 🙂

Verene Sundberg Koller

Vill du ha den här typen av texter i din mejlbox?

(Jag delar inte mejladressen din med någon annan – detta blir mellan dig och mig!)